Składniki:
- 1 kg. surowej białej kiełbasy, 3 ząbki czosnku, kostka dobrego masła, 15dkg pokrojonego w cienkie plasterki wędzonego boczku lub szlachetnej szynki, 3 dkg suszonych namoczonych i podgotowanych prawdziwków, wytrawne wino,świeżo utarty chrzan, musztarda, słodka śmietana, 2 łyżki miodu, ostra papryka, świeżo zmielony pieprz, 10 dkg obranej cebuli, pęczek szalotek, pęczek rzodkiewki, kilka gałązek świeżego lubczyku, rzeżucha z połowy donicy, sól.
Surowa białą kiełbasę obsmażamy na maśle i siekanym czosnku. Wykładamy brytfankę cienkimi plastrami boczku. Na dno dajemy obgotowane i posiekane suszone grzyby. Kładziemy kiełbasę warstwami, przekładając boczkiem. Tworzymy 3 warstwy. Do wysokości połowy drugiej warstwy wlewamy białe, wytrawne wino wymieszane z 2 łyżkami chrzanu, 2 łyżkami słodkiej śmietany i 1 łyżką musztardy. Posypujemy całość grubo zmielonym pieprzem,ostrą papryką i smarujemy miodem. Pieczemy w dość wysokiej temperaturze 20 minut.Na patelni rozpuszczamy klarowne masło dodajemy łyżeczkę miodu. Wrzucamy posiekaną szalotkę, małe dymki w całości i pokrojone w półplasterki rzodkiewki. Smażymy do zeszklenia, solimy, dolewamy solidną chochlę sosu z upieczonej kiełbasy. Smażymy jeszcze przez pół minuty i posypujemy rzeżuchą i świeżym lubczykiem. Podajemy z kiełbasą i świeżo utartym chrzanem. SMACZNEGO
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz