piątek, 8 kwietnia 2011

Śledź w piwie.

SKŁADNIKI.

- Butelka piwa jasnego, butelka piwa ciemnego ( pod żadnym pozorem nie używajmy do tego piwa "przemysłowego", to znaczy tego, które produkowane jest w tankofermentatorach ): 1/2 kg cebuli, sos sojowy, oliwa, słodka papryka mielona, pieprz, solony śledź w filetach - około 1 kg.


Śledzia kroimy na kawałki o długości 3-4 centymetrów. Cebulę siekamy w drobniuteńką kosteczkę. W głębokim naczyniu bardzo ciasno układamy na przemian warstwę cebuli i śledzi, każdą warstwę traktując obficie oliwą, sosem sojowym, solą, pieprzem i mieloną papryką.
Warstwy kładziemy, aż pod krawędź naczynia. Zalewamy całość piwem, mieszanką ciemnego i jasnego.
Odstawiamy do lodówki na minimum trzy dni.

                                                                            Życzę  SMACZNEGO 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz